Diensten

  • Echografie - cardio-echografie
  • RX of Röntgenfoto's
  • Hospitalisatie
  • Microscopisch onderzoek
  • Chirurgie
  • Dermatologie
  • Tandheelkunde
  • Inwendige ziekten
  • Oogheelkunde
  • Bloed- en urineonderzoek

Echografie - cardio-echografie

Echografie - cardio-echografie

Een echografie is een bijkomend onderzoek om de organen van de patiënt in beeld te brengen. Dit gebeurt met behulp van een sonde die ultrasone geluidsgolven uitstuurt. Sommige organen zullen deze golven sterk reflecteren en andere laten ze door, waardoor een beeld gevormd kan worden door het toestel. Een echo wordt steeds uitgevoerd in een verduisterde ruimte, waarbij het dier op een comfortabel kussen kan liggen. Meestal is het nodig om de te onderzoeken regio te scheren om zo de beste beeldkwaliteit te kunnen bekomen. Ook zal er gebruik worden gemaakt van een speciale echogel om het beeld te optimaliseren. We maken vaak het onderscheid tussen een abdominale echo en een echo van het hart. Met een abdominale echo kunnen alle buikorganen in beeld worden gebracht. Denk maar aan de milt, lever, nieren, blaas,etc. Zo zullen ook drachtdiagnoses bevestigd worden met behulp van een echografie.

Echocardiografie

Bij echocardiografie spitsen we ons toe op enkel en alleen het hart. Deze echo zal door de dierenarts aangeraden worden indien een hartruis vastgesteld is of als er zich klinische symptomen voordoen die kunnen wijzen op een hartprobleem. Voor sommige rassen wordt er reeds een preventieve echo aangeraden, denk aan: Dobberman, Deense dog, Ierse Wolfshond,... Heeft u vragen over echo? Contacteer ons.

RX of Röntgenfoto's

RX of Röntgenfoto's

Het RX-, radiografie- of ook röntgen-toestel genoemd, wordt het vaakst gebruikt om delen van het skelet te bekijken zoals bijvoorbeeld heupen, rug, ellebogen, schouders en knieën. Ook de buik en de borstkas kunnen in beeld gebracht worden met een RX-foto.

We beschikken over het laatste nieuwe state-of-the-art digitaal toestel dat zonder tussenstappen de foto van de patiënt naar het computerscherm stuurt. Hoge resolutie radiografie verschijnen op het scherm waarop we onmiddellijk metingen kunnen uitvoeren.

Ons nieuw röntgen-toestel is voldoende krachtig om alle dieren onder de loep te nemen, gaande van een chihuahua tot een Sint-Bernard en van een kleine baardagaam van 40gram tot een 6kg zware groene leguaan.

Om de klanten en onszelf te beschermen, dienen alle mensen in de röntgenkamer een beschermende loodjas en schildklierbeschermer te dragen.

Hospitalisatie

Hospitalisatie

De hospitalisatie wordt gebruikt gedurende een korte periode als ontwaakruimte na verdoving voor operatie, onderzoeken,…

Redenen om dieren bij ons te laten verblijven gedurende 1 of meerdere dagen lopen sterk uiteen: zware chirurgie, infuus (vocht)behandeling bij uitdroging of shock, niet meer eten en drinken, verdere onderzoeken of gewoon observatie.

Tijdens de opname van uw dier wordt er zorg gedragen voor een aangepaste temperatuur (verwarming en airconditioning), voldoende daglicht zonder direct zonlicht door een zeer grote raam aanpalend aan de verblijfunits, hoog kwalitatieve en individueel aangepaste voeding naargelang de behoefte en uiteraard de nodige aandacht en uitlaatmogelijkheden. Ook ’s nachts en in de weekends.

Alle verblijfshokken zijn uitgerust met infuuspompen en spuitpompen om vocht en medicatie in de correcte hoeveelheden te kunnen toedienen.

Bezoek van de eigenaar tijdens het verblijf van de patiënten is toegelaten en wordt zelfs geapprecieerd. De hond of kat ziet op regelmatige tijdstippen zijn eigenaar hetgeen soms de eetlust en het algemeen welzijn kan bevorderen, terwijl de eigenaar nauw betrokken blijft bij de behandeling en vooruitgang van zijn dier.

Microscopisch onderzoek

Microscopisch onderzoek

De microscoop is een zeer vaak gebruikt hulpmiddel in de praktijk en is van onschatbare waarde voor een goed diergeneeskundig onderzoek.

Bij huidproblemen worden er verschillende stalen genomen om deze na een speciale kleuring te bekijken onder de microscoop.

Zo trachten we bij de eerste consultatie al een diagnose te stellen en gericht met een behandeling te starten.

Oorontstekingen gaan gepaard met behoorlijk wat jeuk of pijn. Door een staaltje uit het oor te nemen met een wattestaafje en deze microscopisch te beoordelen, kunnen we het juiste oorproduct en de juiste behandelingswijze opstarten. Elke oorontsteking is anders en kan uitzonderlijk zelfs anders zijn in de 2 oren van dezelfde patiënt! Oorontstekingen worden nooit blind behandeld!

Ook voor het onderzoek van gezwellen is microscopie onmisbaar. Door enkel het gezwel te betasten kan geen diagnose gesteld worden. Het gezwel aanprikken en de cellen bekijken met de microscoop is de goede strategie. Het geeft ons informatie over goedaardig of kwaadaardig en uiteraard ook de mogelijke behandeling. Het microscopisch onderzoek stelt ons in staat om te beslissen of chirurgie nodig is of niet.

Ook voor mestonderzoek van onze reptielen- en vogelpatiënten wordt onze microscoop vaak aangewend. Hierdoor kunnen we de juiste medicatie aan de juiste dosis en frequentie opstarten bij de eerste consultatie wat tijd en kosten bespaart.

Chirurgie

Chirurgie

Anesthesie (narcose – verdoving)

Vaak krijgen mensen foutieve informatie te horen over anesthesie. Misleidende uitspraken als

“Honden ouder dan 9 jaar kunnen niet meer onder verdoving gebracht worden!”, “Honden met een hartprobleem overleven de verdoving niet!” of “50% van de konijnen wordt niet meer wakker na een ingreep met verdoving!”

zetten eigenaars vaak op het verkeerde been en stellen hierdoor een nodige operatieve ingreep onnodig uit.
Belangrijk is dat de anesthesie individueel aangepast is aan de diersoort, ras, leeftijd, gezondheidsproblemen en de aard en duur van de ingreep.

Een op maat gesneden narcose met een voorafgaand gesprek en grondig lichamelijk onderzoek verminderen de anesthesie-risico’s drastisch. Een 8 maand oude reu voor castratie krijgt bijgevolg een compleet andere verdoving dan een 15-jarige hond met een hartkwaal voor tandreiniging.
In onze praktijk is Yves, dankzij zijn extra opleiding anesthesie, diegene die zich voornamelijk bezig houdt met deze tak van de diergeneeskunde.

Chirurgie

Door onze filosofie om zoveel mogelijk service te verlenen, worden bijna alle operaties in onze praktijk uitgevoerd. Frequent uitgevoerde ingrepen als sterilisatie en castratie van honden en katten, weghalen van gezwellen, blaasoperaties,… worden steeds uitgevoerd in aanwezigheid van ons allebei, met Ils als leidinggevende chirurg.

Voor de minder frequente chirurgie zoals gewrichts- of botoperaties wordt er beroep gedaan op chirurgen toegelegd op dit soort chirurgie, maar de operatie gebeurt nog steeds in onze praktijk. Hierdoor verzorgen we zelf het contact met de eigenaar, de anesthesie, de nazorg en hospitalisatie.

Enkel voor zeer gespecialiseerde chirurgie wordt er doorverwezen naar een specialistencentrum.

Dermatologie

Dermatologie

Het onderzoeken en behandelen van huidziekten omvat een relatief groot gedeelte van ons werk in de praktijk. Het komt dus zeer vaak voor, met piekmomenten in het voorjaar en de zomer. Bij onderzoek toegespitst op een huidprobleem wordt er standaard gebruik gemaakt van een aantal technieken:

Stofmonster

Met een stofmonster wordt er gekeken naar wat er zich tussen de vacht bevindt. Met een wit blad onder het dier wordt er eens grondig door de vacht gewreven. Alles wat er op het wit blad valt, wordt verzameld op een draagglaasje en microscopisch bekeken. We letten voornamelijk op uitwerpselen van vlooien, vlooien zelf, schilfermijten en andere parasieten.

Gist tape-strip

Hier gebruiken we gewoon doorzichtige plakband die zachtjes op letsels gedrukt wordt en terug verwijderd wordt. Een druppel kleurstof wordt op de plakband aangebracht en op een draagglaasje gekleefd. Op de plakband kleven nu cellen en organismen waaronder gisten (eencellige schimmeltjes).

Afkrabsels

Met een chirurgisch mesje worden er op verschillende plaatsen waar letsels voorkomen wat huidcellen geschraapt. Dat wordt verzameld op een draagglaasje en direct bekeken maar ook na speciale kleuring
Er wordt op 2 manieren gekrabt. Ofwel een kleine oppervlakte maar tot de huid roodheid vertoont ofwel zeer oppervlakkig maar over een groot gebied. De eerste techniek wordt voornamelijk gebruikt voor demodex-mijten op te sporen, de tweede techniek voor schurft te diagnosticeren.

Haaronderzoek – trichografie

Hierbij wordt er heel eenvoudig een aantal haren uitgetrokken en met de microscoop bekeken naar het stadium van haargroei en gecontroleerd op parasieten, schimmels,…

Tandheelkunde

Tandheelkunde

Iedereen kent het fenomeen wel, bruinverkleuring van de tanden van onze honden en katten. Dit gaat heel vaak gepaard met een onaangename ademgeur. Het wordt dan meestal ook niet meer geapprecieerd als ze op de schoot komen zitten of likjes geven. Mondhygiëne is natuurlijk belangrijk om een stralend en gezond gebit met frisse adem te houden, maar is ook essentieel in de algemene gezondheid. Niet alleen een lokaal probleem dus, maar ook belangrijk voor de gezondheid van huisdieren.

Voor het verwijderen van tandplaque en tandsteen moeten dieren onder volledige verdoving gebracht worden. We beschikken over een high-end tandheelkundige unit waarmee het tandsteen ultrasonisch verwijderd wordt. Nadat alle tandsteen verwijderd is worden de tanden terug gepolijst met een speciale pasta zodat het oppervlak van de tanden weer mooi glad is. Hierdoor hechten bacteriën zich minder snel terug vast. Indien nodig, worden slechte tanden getrokken. We investeerden ook in een digitaal dentaal RX-systeem. Deze wordt ingezet om te beoordelen op welke manier tanden getrokken moeten worden, of er complicaties zijn en of er wortelresten aanwezig zijn. Dit verhoogt de kwaliteit van de ingreep en het aantal patiënten dat we kunnen helpen.

Ook konijnen en knaagdieren (bvb. cavia, chinchilla) komen bij ons vaak over de vloer voor tandproblemen. Bij deze dieren groeien zowel de snijtanden als de kiezen heel het leven. Bij verkeerde voeding of foutieve stand van de tanden, worden tanden te lang of beginnen er scherpe puntjes op te staan. Hierdoor beginnen de knagertjes minder te eten of zelfs te stoppen met eten. Bijkomende klachten kunnen ook zijn: speekselen (nat onder kin en voorpoten), tranende oogjes, abcesvorming op de kop, neusvloei en diarree.

Onder volledige verdoving worden de tanden (zowel snijtand als kiezen) met speciale apparatuur terug bijgevijld. Al onze knager-patiënten gaan enkel met gas onder narcose waardoor het risico vele malen kleiner wordt ten opzichte van een prikje in de bil.

Inwendige ziekten

Inwendige ziekten

Onder inwendige geneeskunde verstaat men de geneeskunde van een hele groep aandoeningen waaronder maag-darm ziekten, hormoonstoornissen, leverziekten, aandoeningen van de urinewegen en voortplantingstelsel, hart- en vaataandoeningen, tumoren en immuunstoornissen. U kan bij ons terecht voor elk van deze discipline.

Eerst wordt er uiteraard geluisterd naar het verhaal van de eigenaar, waarna de patiënt grondig onderzocht wordt. Zo proberen we ons een beeld te vormen wat mogelijke oorzaken van het probleem kunnen zijn.

Als ons klinisch onderzoek niet onmiddellijk uitsluitsel geeft, wordt vaak een staaltje bloed en/of urine afgenomen en opgestuurd naar een gespecialiseerd labo. Meestal hebben we de resultaten binnen 24 uur binnen ons bereik. Indien nodig, worden er verdere bloed- of hormonale testen uitgevoerd, foto’s (RX) getrokken of een echo gemaakt.

Zo komen we meestal tot een sluitende diagnose zodat er ook gericht behandeld kan worden.

Oogheelkunde

Oogheelkunde

Oogproblemen komen zeer vaak voor en zijn vaak vrij dringende problemen. We proberen deze dan ook zo snel mogelijk te bekijken en te behandelen. Heel frequent zien we bacteriële oogontstekingen, vreemde voorwerpen in het oog, wonden van het hoornvlies (ulcus), te weinig traanproductie, … .

Natuurlijk komen er ook aangeboren problemen voor zoals het naar binnen of buiten krullen van de oogleden of derde ooglid, te klein oog, haartjes op de ooglidrand,… Sommige van deze aandoeningen kunnen onmiddellijk behandeld worden, voor andere moet er gewacht worden tot de hond volgroeid is. Van onderzoeken doen we kleuringen in het oog, traanproductiemetingen, inwendig het oog bekijken met behulp van een speciaal toestel (indirecte oftalmoscoop).

Uiteraard gebeuren ook de meeste vormen van chirurgie bij ons in de praktijk. Lenzen verwijderen en eventueel nieuwe lenzen plaatsen bij erge staar (cataract) gebeurt bij een specialistencentrum.

Bloed- en urineonderzoek

Een bloedonderzoek helpt je dierenarts om de gezondheidsstatus van je patiënt beter te beoordelen. Dit kan nodig zijn als het dier ziek is om te helpen bij het achterhalen van de oorzaak, maar is vaak ook heel nuttig preventief. Zo is het aangewezen om bij je hond en/of kat vanaf een zekere leeftijd (+- 7-9jaar) al eens een bloedstaalname te laten uitvoeren. Dit is onder andere nuttig om de nierwaarden te meten. Zo stijgen de nierwaarden pas als 75% van de nierfunctie verloren is. Veel te laat om waar te nemen en dus effectief te kunnen ingrijpen. Door subtiele veranderingen op vroegtijdige bloedonderzoeken vast te stellen, kan jouw huisdier veel langer en gezonder door het leven gaan. Naast het vaststellen van ziektes, zullen sommige dieren vaker een bloedonderzoek moeten ondergaan om te controleren of de dosis van hun medicatie wel correct staat. Denk maar aan phenoleptil van epilepsie, de suiker voor onze diabetespatiënten of forthyronwaardes voor de hypothyroïde honden.