Mag een kat melk drinken?

Op heel veel sites of boeken kan je vinden dat katten de mogelijkheid om melk te verteren verliezen vanaf 4 maanden oud. Volgens deze referenties krijgen katten er diarree van. Wij hebben een andere ervaring. Wij gebruiken regelmatig lactose-houdende producten om medicatie in op te lossen. We adviseren dus vaak (katten)eigenaars om tabletten te verpulveren en ze op te lossen in melk, yoghurt of zelfs room. We krijgen steevast de opmerking: “Hoezo? Kasten verdragen toch geen melk?” Wij ervaren alvast geen problemen, maar is hiervoor ook wetenschappelijk bewijs?

Wel ja, er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Volwassen katten van gemiddeld 4kg kan een maximum van 85ml melk drinken zonder hierdoor diarree te krijgen (Anton C. Beynen, 2017). Dit komt overeen met 1g lactose/kg lichaamsgewicht.Bij honden is dit zelfs het dubbele! (2g/kg lichaamsgewicht). In melk zit 4,5 tot 4,7g lactose.

Wij adviseren om zelf kleinere hoeveelheden melk te geven, zodat dieren niet te zwaar worden.

Net zoals bij mensen, zijn er uiteraard ook lactose-intolerante katten. Zij krijgen bij veel lagere dosissen al stoelgangproblemen. Gelukkig komt lactose-intolerantie bij huisdieren ook voor, maar zijn gelukkig zeldzaam . Probeer het gerust eens.