Huisdieren

  • Honden
  • Katten
  • Konijnen
  • Reptielen

Honden

Honden

Net zoals bij de katten, proberen we eerst onze patiënten zich een beetje thuis te laten voelen met wat aandacht. Het doet vaak (maar niet altijd) wonderen. Ook proberen we bij honden tijdens de jaarlijkse controle vooral te letten op gewicht, oren, ogen, tanden, vacht, hart en ademhaling. Na het onderzoek dienen we het vaccin toe.

Bij honden wordt er geadviseerd te vaccineren tegen hondenziekte, kattenziekte, rattenziekte, leverziekte en kennelhoest. Bij honden die mee naar het buitenland mogen is er een wettelijke verplichting te vaccineren tegen hondsdolheid. Binnen alle EU-landen geldt dit vaccin 3 jaar.

Ook voorzien we de meeste klanten met de juiste hoeveelheid van de correcte ontwormings- en ontvlooiingsproducten. Bij puppies wordt, naast vaccinatie, ontworming en behandeling van vlooien en teken ook aandacht besteed aan uitleg verschaffen omtrent castratie/sterilisatie en voeding.Uiteraard nemen we met plezier de tijd om tijdens de jaarlijkse controle eventuele problemen of vragen te bespreken.

Katten

Katten

Diergeneeskunde van katten vraagt meestal een totaal verschillende aanpak t.o.v. honden. Ze dienen anders benaderd en begrepen te worden. Vaak krijgen we te horen dat katten rustig zijn in onze praktijk.

De meeste katten bij ons in de praktijk zijn katten zonder ras, maar ook raskatten als Noorse Boskat, Main Coon, Pers, Britse Korthaar komen we regelmatig tegen. Net zoals bij honden, zijn sommige raskatten gevoeliger aan bepaalde ziektes: hartaandoening bij de Britse Korthaar, niesziekte bij de Pers, …

Jaarlijks komen onze kattenpatiënten even binnen voor de jaarlijkse controle waarbij we voornamelijk aandacht besteden aan vacht, ademhaling, hart, tanden, ogen, oren, gewicht en algemeen voorkomen. Tegelijkertijd wordt het jaarlijks vaccin gegeven. Voor katten die voornamelijk in huis leven, wordt enkel het “kattenziekte-niesziekte”- vaccin toegediend. Voor katten die ook wat tijd buiten doorbrengen wordt er steeds geadviseerd om tegen “katten-leucose” (ook kattenleukemie genoemd) te vaccineren. Ontworming wordt meestal door ons toegediend en/of meegegeven. Bij kittens wordt, naast vaccinatie, ontworming en behandeling van vlooien en teken ook aandacht besteed aan uitleg verschaffen omtrent castratie/sterilisatie en voeding.

Uiteraard nemen we met plezier de tijd om tijdens de jaarlijkse controle eventuele problemen of vragen te bespreken.

Konijnen

Konijnen

Konijnen ontvangen we graag jaarlijks op onze praktijk voor een controle en vaccinatie. Er wordt 1 maal per jaar gevaccineerd tegen myxomatose (‘konijnenziekte’) en RHD 1 en 2 (‘bloederziekte’). Hiervoor gebruiken we een combinatievaccin dat een zeer goede bescherming biedt.

Myxomatose wordt voornamelijk overgedragen door besmette muggen, terwijl RHD via besmet hooi, groenvoer of zelfs via besmet schoeisel of kledij veroorzaakt wordt. Het spijtige is dat het sterftepercentage zo goed als 100% is bij beide aandoeningen indien het konijn niet gevaccineerd is.

Uiteraard onderzoeken we bij het dierenartsbezoek uw konijn ook volledig om te zien of er geen problemen zijn met de ogen, oren, hart en longen, het gewicht, de stoelgang en het gebit.

Omdat de tanden van een konijn blijven groeien, is het van belang dat ze hun tanden afslijten door voldoende hooi te eten. Goed hooi is niet stoffig en ruikt fris. Eigenlijk bestaat het konijn zijn menu hoofdzakelijk uit hooi, zorg er dus voor dat hij dit steeds ter beschikking heeft in zijn verblijf samen met vers drinkwater. Daarnaast mag je dagelijks wat verse groente en kruiden bijgeven en een beetje korrel (max 1 soeplepel korrel per kg konijn). Indien het gebit toch niet mooi afslijt, kunnen wij een tandheelkundige ingreep uitvoeren.

Verder kan je bij ons ook terecht voor castratie en sterilisatie. Bij vrouwtjes wordt sterilisatie ten zeerste aangeraden. Niet alleen om gezinsuitbreiding te beperken, maar ook omdat dit haar beschermt tegen baarmoederkanker. Voor deze ingrepen gebruiken we steeds verdoving met gas, waardoor de anaesthesierisico’s sterk beperkt zijn.

Een gelukkig konijn heeft een konijnenmaatje (de beste combi is een gecastreerd mannetje en gesteriliseerd vrouwtje) en voldoende ruimte om te lopen, springen, graven en spelen. Het is een prooidier, dus voorzie ook veilige verstopplekken en een rustige omgeving.

Met plezier beantwoorden we al uw bijkomende vragen over voeding, huisvesting, verzorging en het gelukkig houden van uw konijnen.

Reptielen

Reptielen

In onze praktijk komt er een hele waaier van reptielenpatiënten over de vloer, gaande van baardagamen, doornstaartagamen naar slangen, schildpadden tot geckos en leguanen. Voor deze diersoorten wordt er niet gevaccineerd of standaard jaarlijks gecontroleerd. Ons advies is, afhankelijk van het aantal dieren, 1 tot 2 keer per jaar verse mest binnen te brengen voor onderzoek op parasieten.