Huidziekten - dermatologie

Het onderzoeken en behandelen van huidziekten omvat een relatief groot gedeelte van ons werk in de praktijk. Het komt dus zeer vaak voor, met piekmomenten in het voorjaar en de zomer. Bij onderzoek toegespitst op een huidprobleem wordt er standaard gebruik gemaakt van een aantal technieken:

Stofmonster

Met een stofmonster wordt er gekeken naar wat er zich tussen de vacht bevindt. Met een wit blad onder het dier wordt er eens grondig door de vacht gewreven. Alles wat er op het wit blad valt, wordt verzameld op een draagglaasje en microscopisch bekeken. We letten voornamelijk op uitwerpselen van vlooien, vlooien zelf, schilfermijten en andere parasieten.

Gist tape-strip

Hier gebruiken we gewoon doorzichtige plakband die zachtjes op letsels gedrukt wordt en terug verwijderd wordt. Een druppel kleurstof wordt op de plakband aangebracht en op een draagglaasje gekleefd. Op de plakband kleven nu cellen en organismen waaronder gisten (eencellige schimmeltjes).

Afkrabsels

Met een chirurgisch mesje worden er op verschillende plaatsen waar letsels voorkomen wat huidcellen geschraapt. Dat wordt verzameld op een draagglaasje en direct bekeken maar ook na speciale kleuring
Er wordt op 2 manieren gekrabt. Ofwel een kleine oppervlakte maar tot de huid roodheid vertoont ofwel zeer oppervlakkig maar over een groot gebied. De eerste techniek wordt voornamelijk gebruikt voor demodex-mijten op te sporen, de tweede techniek voor schurft te diagnosticeren.

Haaronderzoek – trichografie

Hierbij wordt er heel eenvoudig een aantal haren uitgetrokken en met de microscoop bekeken naar het stadium van haargroei en gecontroleerd op parasieten, schimmels,…