FAQ

  • Wanneer een ziektekiem het lichaam binnentreedt, wordt deze als “vreemd” beschouwd. De afweer van de hond zal hierop reageren met de aanmaak van antilichamen die de kiem zullen trachten te vernietigen. De afweer heeft een “geheugen”. Hiermee wordt bedoeld dat de volgende keer het lichaam in contact komt met de ziektekiem de antilichamen veel sneller aangemaakt zullen worden. Hierdoor zal de hond minder of zelfs niet ziek worden.

    Met de vaccinatie brengen we verzwakte kiemen in de hond. Deze zijn niet krachtig genoeg (pathogeen) om de hond ziek te maken, maar stimuleren wel de aanmaak van de antilichamen en het zogenoemde “geheugen”. Als de hond dan in contact komt met een echte ziektekiem dan reageert de afweer zodanig snel dat de hond niet ziek zal worden.

  • Zoals hoger vermeld zijn de virussen die in de vaccins zitten verzwakt (geattenueerd) terwijl andere vaccins dode of soms zelfs stukjes van een virus bevatten. Hierdoor zullen gezonde honden niet ziek worden. Honden met een verminderde afweer door andere ziektes kunnen mogelijks mild ziek worden. Dit komt echter zelden voor.

    Er wordt ook nog wel gesproken over vaccinatiereacties. De klachten die hierbij optreden kunnen heel variabel zijn. Zich 24 uur minder goed voelen, ontwikkeling van een knobbeltje op de inspuitingsplaats en lichte koorts zijn de meest voorkomende, maar vaak ook onschuldige reacties.

  • In de jaarlijkse “cocktail” zit inderdaad kennelhoestvaccinatie. Zoals eerder vermeld, belemmert vaccineren niet het feit dat de hond nog steeds ergens de ziekteverwekker kan oplopen. Maar bij een gevaccineerde hond gaat de afweer veel sneller reageren en is het ziekteverloop niet zo ernstig als bij de niet gevaccineerde hond. Typisch voorbeeld is dat we goed gevaccineerde honden binnenkrijgen die snotterend en hoestend van pension gekomen zijn. Dit komt doordat er in het pension, en zeker de grotere pensions in de drukke periode, een grote infectiedruk is. Hierdoor kan de hond nog wat ziekjes worden, maar zal met of zonder behandeling sneller genezen.