Microscopisch onderzoek

De microscoop is een zeer vaak gebruikt hulpmiddel in de praktijk en is van onschatbare waarde voor een goed diergeneeskundig onderzoek.

Bij huidproblemen worden er verschillende stalen genomen om deze na een speciale kleuring te bekijken onder de microscoop.

Zo trachten we bij de eerste consultatie al een diagnose te stellen en gericht met een behandeling te starten.

Oorontstekingen gaan gepaard met behoorlijk wat jeuk of pijn. Door een staaltje uit het oor te nemen met een wattestaafje en deze microscopisch te beoordelen, kunnen we het juiste oorproduct en de juiste behandelingswijze opstarten. Elke ooronsteking is anders en kan uitzonderlijk zelfs anders zijn in de 2 oren van dezelfde patient! Oorontstekingen worden nooit blind behandeld!

Ook voor het onderzoek van gezwellen is microscopie onmisbaar. Door enkel het gezwel te betasten kan geen diagnose gesteld worden. Het gezwel aanprikken en de cellen bekijken met de microscoop is de goede strategie. Het geeft ons informatie over goedaardig of kwaadaardig en uiteraard ook de mogelijke behandeling. Het microscopisch onderzoek stelt ons in staat om te beslissen of chirurgie nodig is of niet.

Ook voor mestonderzoek van onze reptielen- en vogelpatienten wordt onze microscoop vaak aangewend. Hierdoor kunnen we de juiste medicatie aan de juiste dosis en frequentie opstarten bij de eerste consultatie wat tijd en kosten bespaart.