Hoe knip je de nagels van je kat?

De nagels knippen van je kat kan een hachelijke onderneming zijn. Belangrijk te weten is dat het eigenlijk niet echt nodig is om ze te knippen. Als de nagels te lang worden, gaan katten ze ook gewoon verliezen. Je merkt dan vooral rond de kattenkrabpaal nagel-hulsjes op. Er zit uiteraard onmiddellijk een nieuwe nagel klaar.

De nagels van een kat worden dus in normale omstandigheden nooit te lang. Wanneer katten artrose ontwikkelen, gaan ze minder krachtig krabben en verliezen ze dus minder of zelfs geen hulsjes meer. Dan worden nagels dus langer en kunnen ze zelfs in het zoolkussen groeien. Bij oudere katten moet de lengte in de gaten gehouden worden. Voor ons telt de regel: als je de nagels van de kat kan zien als ze ligt of staat, zijn ze te lang.

De nagels kunnen ook geknipt worden om ze minder scherp te maken. Dit wordt voornamelijk gedaan bij katten die aan het meubilair krabben. Het knippen moet dan 1x per 2 weken gebeuren.

Om de nagels te knippen, duw je het zoolkussen van die nagel met je duim in zodat de nagel naar buiten komt. Je kan bij katten altijd zien waar het bloedvat of ‘het leven’ zit. Je knipt de nagel best af, ongeveer 1-2 mm verwijderd van het leven. Ga je te dicht knippen dan doet het wat pijn. Knip je erin dan doet het pijn en bloedt het wat. Niets erg, maar soms wat vervelend als katten binnen zitten.