Tandheelkunde

Iedereen kent het fenomeen wel, bruinverkleuring van de tanden van onze honden en katten. Dit gaat heel vaak gepaard met een onaangename ademgeur. Het wordt dan meestal ook niet meer geapprecieerd als ze op de schoot komen zitten of likjes geven.

Mondhygiëne is natuurlijk belangrijk om een stralend en gezond gebit met frisse adem te houden, maar is ook essentieel in de algemene gezondheid. Het is nu eenmaal bewezen dat bacteriën uit de mond in de bloedbaan terecht kunnen komen en andere organen kunnen aantasten waaronder hart, nieren en lever. Een hond met zeer vuile tanden en ontstoken tandvlees kan dus een hartpatiënt worden! Niet alleen een lokaal probleem dus, maar ook belangrijk voor de gezondheid van huisdieren.

Voor het verwijderen van tandplaque en tandsteen moeten dieren onder volledige verdoving gebracht worden. Met een ultrasoon apparaat wordt het tandsteen eraf getrild. Door deze trillingen wordt er warmte geproduceerd waardoor er continu moet gekoeld worden met water.

Nadat alle tandsteen verwijderd is worden de tanden terug gepolijst met een speciale pasta zodat het oppervlak van de tanden weer mooi glad is. Hierdoor hechten bacteriën zich minder snel terug vast. Indien nodig, worden slechte tanden getrokken.

Ook konijnen en knaagdieren (bvb. cavia, chinchilla) komen bij ons vaak over de vloer voor tandproblemen. Bij deze dieren groeien zowel de snijtanden als de kiezen heel het leven. Bij verkeerde voeding of foutieve stand van de tanden, worden tanden te lang of beginnen er scherpe puntjes op te staan. Hierdoor beginnen de knagertjes minder te eten of zelfs te stoppen met eten. Bijkomende klachten kunnen ook zijn: speekselen (nat onder kin en voorpoten), tranende oogjes, abcesvorming op de kop, neusvloei en diarree.

Onder volledige verdoving worden de tanden (zowel snijtand als kiezen) met speciale apparatuur terug bijgevijld. Al onze knager-patienten gaan enkel met gas onder narcose waardoor het risico vele malen kleiner wordt ten opzichte van een prikje in de bil.